PSA beleid

Een sterk PSA beleid vormt de ruggengraat van elke gezonde organisatie. Het zorgt niet alleen voor een veilige en ondersteunende werkomgeving, maar draagt ook bij aan het welzijn en de productiviteit van elke werknemer. Belangrijk dus om je hier goed in te verdiepen!

Zorg voor een veilige werkomgeving
Voorkom ziekteverzuim
Verhoog de productiviteit van je medewerkers

Wat is psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) omvat alle factoren in de werkomgeving die stress veroorzaken en betrekking hebben op interacties tussen werk, organisatie en werknemer. Dit kan variëren van werkdruk tot pesten op de werkvloer.

Oorzaken van PSA

Oorzaken van PSA zijn divers en kunnen zowel in de werkstructuur als in interpersoonlijke relaties liggen. Denk hierbij aan hoge werkdruk, onduidelijke functieomschrijvingen, slechte werksfeer, maar ook aan pesten, discriminatie en intimidatie. Deze factoren kunnen diep ingrijpen op het welzijn van werknemers.

  • Hoge werkdruk
  • Onduidelijke functieomschrijvingen
  • Slechte werksfeer
  • Pesten, discriminatie en intimidatie

Het nut van een goed beleid psychosociale arbeidsbelasting

Het nut van een goed beleid psychosociale arbeidsbelasting is dan ook erg groot. Een doeltreffend beleid psychosociale arbeidsbelasting voorkomt niet alleen werkgerelateerde stress en ziekteverzuim, maar draagt ook bij aan een positieve bedrijfscultuur waarin werknemers zich gewaardeerd en gesteund voelen. Dit leidt tot betere prestaties en een hogere werktevredenheid.

Voorkomt stress en ziekteverzuim
Zorgt voor positieve bedrijfscultuur
Verhoog werktevredenheid en prestaties
Kijk hier voor meer tips

Is een PSA beleid verplicht?

Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht om een beleid te voeren dat psychosociale arbeidsbelasting voorkomt en beperkt. Dit houdt in dat werkgevers actief moeten werken aan het identificeren, voorkomen, en aanpakken van risico’s op dit gebied. Een PSA beleid is dus zeker verplicht.

PSA beleid opstellen? Zo doe je dat!

Het opstellen van een PSA beleid hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn. Volg de onderstaande stappen om een solide basis te leggen voor jouw organisatie.

Stap 1: Breng de situatie in kaart

Begin met een grondige risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) gericht op PSA en voer gesprekken met werknemers om inzicht te krijgen in hun ervaringen en zorgen.

Lees hier meer over de RI&E

Stap 2: Stel vervolgens op basis van de huidige situatie het beleid PSA op. Hierin dienen de volgende vier onderdelen in ieder geval voor te komen: een beleidsverklaring, een gedragsprotocol, een klachtencommissie en de verantwoordelijkheid- en functieomschrijving van de vertrouwenspersoon.

1
Een beleidsverklaring: Stel heldere doelen en principes op die de basis vormen van jouw PSA beleid.
2
Een gedragsprotocol: Ontwikkel duidelijke gedragsregels en normen om PSA tegen te gaan
3
Een klachtencommissie: Richt een procedure in voor het melden en afhandelen van klachten gerelateerd aan PSA.
4
Verantwoordelijkheid- en functieomschrijving van de vertrouwenspersoon: Bepaal de rol en taken van de vertrouwenspersoon binnen het PSA beleid.

Stap 3: Blijf in gesprek gaan over het PSA beleid

Het ontwikkelen van een effectief PSA beleid is een continu proces dat regelmatige evaluatie en aanpassing vereist. Het is essentieel om het beleid levendig en relevant te houden binnen de organisatie. Zorg er dan ook voor dat je het beleid regelmatig met je werknemers bespreekt. Zo blijft het altijd relevant binnen je organisatie.

Bekijk de handige factsheet met tips

Hulp nodig met het PSA beleid? ArboTechniek helpt!

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een PSA beleid? Bekijk dan onze hulpmiddelen! Hierin vind je alles wat je moet weten over het PSA beleid en de toepassing ervan. Heb je verdere hulp nodig? Dan kun je altijd onze Arbo-adviseurs inschakelen voor kosteloze ondersteuning bij het opstellen van PSA beleid voor jouw bedrijf.

Meer info over PSA

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief